Welkom, Hashimoto :(

Nou ja, welkom… Eigenlijk niet, maar ja, nu eenmaal de diagnose is gesteld, weet ik dat ik er niet meer van af kom.

De ziekte van Hashimoto, hypothyreoïdie, een traag werkende schildklier.
Het kan een familiair zijn, zoals bij zowel mijn vaders als mijn moeders kant een trage schildklier voorkomt. Misschien dat ik er daarom enkele weken geleden ook wel aan dacht om het eens te laten controleren.

Na vier weken 3x keer per week te zwemmen, kreeg ik er nauwelijks energie van. Ik voelde me eigenlijk alleen maar vermoeider en het afvallen liet te wensen over. Okay, dat kan ook komen omdat ik misschien wel 6x per week kon gaan zwemmen of nóg strenger op mijn voeding kon letten. Maar evengoed voelde het niet goed… Waarom krijgen anderen er wel energie van en ik niet? Na een kort gesprekje met iemand van De Hormoonfactor werd ik gewezen op de (met name psychische) kenmerken van een trage schildklier. We kwamen daarop vanwege het feit dat ik vorig jaar heb afgebouwd met de antidepressiva, daar ontzettend blij mee ben (en trots op mezelf!), maar nog niet altijd die balans vindt. En dus besloot ik een labonderzoek aan te vragen. De huisarts wilde even een gesprekje, maar schreef daarna het labformulier uit. Helaas niet direct een uitgebreid schildklieronderzoek, daarvoor moesten eerst de waarden afwijkend zijn.

De TSH was inderdaad verhoogd en dus kon ik nog een keer bloed prikken. Nu in combinatie met anti-TPO. Resultaat was nog steeds verhoogd TSH alsook de anti-TPO die aanwezig was.
Anti-TPO zijn volgens mij de hoeveelheid antistoffen die je lichaam aanmaakt tegen je eigen schildklier. Nu was deze waarde hoog, maar niet extreem. Doch, in combinatie met het familiaire aspect, alsook het feit dat ik enorm vermoeid ben en het afvallen niet zo snel wil gaan als ik zou willen (en nog veel meer aspecten, hoor), heeft de huisarts vanmorgen besloten om tóch te starten met medicijnen.

Morgenochtend zal ik voor het eerst medicijnen voor mijn schildklier gaan slikken. En dit zal niet voor het laatst zijn, Vanaf nu moet ik elke dag medicijnen nemen. Dag eigen risico 😉

Hopelijk voel ik snel de effecten van de medicijnen. Voel ik mij snel weer energiek en positief!

Een link naar een blog over deze ziekte wil ik jullie niet onthouden: http://www.ellentiben.nl/blog/hallo-ik-ben-hashimoto/

Als je tips hebt om hier mee om te gaan, dan hoor ik het graag!

Advertentie

Ik ben benieuwd naar je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s