Gezond en slank

Twee woorden die me aantrekken. Ik voel me wel gezond, maar of dat ook zo is? Of de binnenkant ook zo gezond is? Ik heb ernstig overgewicht, dat weet ik. En toch probeer ik gezond te eten. Als je al die foto’s van mijn gezonde maaltijden voorbij ziet komen, zou je echt niet denken dat ík daar achter zit. Ik met mijn forse overgewicht.

Daarom wil ik wel slanker worden. En ben ik héél véél kennis aan het verzamelen over gezond en lekker eten. Het stukje bewegen laat ik nog even achterwege … al weet ik dat ik dáár ook mee aan de slag moet. Maar volgens mij is de verhouding 80%-20% en is 80% voeding, dus laten we dat éérst aanpakken.

De Hormoonfactor vind ik interessant. Zeker na mijn zwangerschap, waarna ik al vrij vlot riep dat er bij mij sprake is van een hormonale disbalans. En dat ik daarom zo’n last heb van rosacea en couperose. Ik las het succesverhaal van Carolien van de Kamp. Zij had ook overgewicht en ook rosacea. Het was net alsof ik mijn eigen verhaal lees. Alleen is zij al een stuk verder 😉

Een tijdje ben ik door haar gecoacht. Veel kennis heb ik van haar ontvangen en veel inspiratie om mijn voedingspatroon te veranderen. Ze is zeker een inspirerende vrouw!

Enige tijd geleden werd er door Francisca van den Berg(ook een hormoonfactor trainer) een korte cursus aangeboden; Gezond en Slank de zomer in. Elke week weekmenu’s en kennis over de hormonen en bewegingstips werden gedeeld.

Nu schrijft zij op haar website een artikel over 23 gratis tips voor een gezond en een slank lichaam. En als ik die nu zo doorlees, dan ben ik al een heel eind op weg.
Sinds twee weken start ik de ochtend met een glas lauw water met een halve uitgeperste citroen (en ja, ik drink het met een rietje 🙂 ). Misschien dat ik dit direct ná het opstaan moet doen (i.p.v. eerst douchen en aankleden), maar goed. Ik doe het tenminste.
Nu ik zo’n mooie nieuwe waterfles heb, drink ik met gemak 2 liter water. Maar bij een andere hormoonfactor coach heb ik al gelezen dat ik met mijn gewicht bijna het dubbele aan water zou moeten drinken?! Het gaat in ieder geval goed.
Het eten van gezonde vetten vind ik nog lastig. Ik ben geen vis-mens. Ik probeer wat vaker zalm of tonijn te eten (zowel bij mijn lunchsalade als ’s avonds), maar echt lekker vind ik het niet. Daarom slik ik ook maar Omega-3-visolie capsules. Baat het niet, dan schaadt het niet.
Er wordt geadviseerd niet 200 gram groente, maar minimaal het dubbele te eten. Door spinazie te verwerken in je ontbijt smoothie en ’s middags een salade te eten (i.p.v. brood) kom ik al een heel eind. Want ’s avonds 200 gram groente is vaak makkelijk haalbaar.

Voldoende nachtrust is soms wel een uitdaging. Wat is voldoende nachtrust? 8 uur slaap? Nee, dat wordt niet altijd gehaald. Dan moet ik om 22:00 op bed liggen. Dat is af en toe lekker, maar nee, niet elke dag. En uitslapen zit er met een kleuter niet in. Dus dat schiet er af en toe bij in. Een aandachtspunt dus!
Geen koffie drinken: heb ik even mazzel! Ik lust geen koffie! Makkelijk te realiseren dus 😉
Meer kruiden toevoegen aan het eten doe ik al automatisch als ik probeer zonder pakjes en zakjes te koken. Maar kurkuma en gember gebruik ik nog te weinig. Al vind ik een heetwaterkuur best lekker. Misschien binnenkort nog maar eens doen. Kan ook geen kwaad 😉

En dan de koolhydraten. Nee, ik vermijd ze niet (overigens heb ik vandaag wel weinig koolhydraten in de vorm van brood, pasta, rijst heb gegeten). Maar ja, ik doe het wel minimaal. Brood laat ik al zoveel mogelijk staan. En Tijn krijgt tegenwoordig geen gewoon bruin brood, maar volkoren bruin brood. Want dacht ik dat bruin gezond was, volkoren is beter 🙂

doves-farm-biologische-fusilli-volkoren-rijst-glutenvrij-500g-kopenAls pasta hebben we tegenwoordig glutenvrije bruine rijst pasta. Erg lekker! Zelfs Tijn vind deze om van te smullen. En ook Joop vind dit een prima vervanger.
We hebben al heel lang geen witte rijst meer, maar zilvervliesrijst.
En warme havermout vind ik ’s morgens ook erg lekker (met appel, kaneel en nootjes 🙂 ).

Qua alcohol kan ik makkelijk zonder. En zeker met dit weer hoef ik niet zo nodig een roseetje. Maar als het dan zo’n lekker warme zomerdag is, dan vind ik een roseetje toch wel erg lekker. Hihi! Gelukkig hebben we in Nederland niet zo vaak een warme zomerdag :S

Frisdranken en sappen halen we tegenwoordig alleen nog maar voor verjaardagen. En alle cola welke we dan nog over hebben gebruiken we om de gootsteen mee door te spoelen :O (tip van de loodgieter, haha!)

suikerspiekpas-carolaEn dan die suikers. Halleluja. Als je je daarin gaat verdiepen… Overal stoppen ze suiker in. Niet te geloven. Er is een speciale suikerspiekpas om je te helpen. Want nee, ze zetten niet suiker op het etiket maar er zijn zoveel andere benamingen die worden gebruikt. En dat zorgt er allemaal voor dat je bloedsuikerspiegel gaat stijgen, waarna het uiteraard ook weer moet dalen en wat uiteindelijk kan zorgen voor een energiedip.

Ja, etiketten lezen is een hele klus. Als je je er in gaat verdiepen, dan ben je echt een tijd in de supermarkt bezig. Maar ook dit gaat steeds makkelijker. Hierdoor ben ik nu vaker lang op de groenteafdeling te vinden en in de buitenste paden van de supermarkt, en veel minder kort in de binnenste paden 😉

Wat ik wel vaak zeg maar eigenlijk nog te weinig doe, is minder vlees per week eten en dan wel goed vlees bij de slager kopen. Een keer een eitje en een keer een vega burger of vis. Maar nee, er gaat nog vrij veel vlees doorheen. Dus dat is zeker nog iets om op te pakken!

En dan staat er ook nog; verminder stress. Euh… ja… makkelijker gezegd dan gedaan. Drukte op het werk, drukte thuis, alle ballen hoog houden… Het moet allemaal. Of nee, juist niet… niets moet. En toch… zo voelt het wel. Het stresshormoon cortisol zet uiteindelijk ook aan. Het is dus van belang dit hormoon in bedwang te houden. Dit kun je onder andere doen door 300-500 gram groenten te eten en 2-4 stuks fruit. Ik ben qua eten dus op de goede weg. Maar qua emotie zijn er nog flinke slagen in te maken. Als iemand tips heeft, haha!

En oh ja, ergens tussendoor stond nog iets over dagelijks bewegen. Dáár schrijf ik nog wel eens een apart blogje over 🙂

In ruim 1.000 woorden heb ik nu beschreven hoe ik met voeding bezig ben. Ja, best veel dus. Maar… morgen ga ik ook genieten, hoor. Van een lekkere high tea. Met recht even genieten. Al kan ik ook genieten van de lekkere salades die ik zo af en toe op mijn bord tover. Wil je daar meer van zien, dan kun je me volgen op Instagram 🙂

 

 

 

Advertentie

Ik ben benieuwd naar je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s