Minimaliseren

Even een heel ander onderwerp wat mij de laatste tijd bezig houdt, namelijk minimaliseren.

Minimaliseren; wat kun je in huis minderen zodat je meer ruimte krijgt en het netter wordt? Er is genoeg te bedenken en vast ook genoeg te vinden in ons huis, maar ik ben eerst maar eens begonnen met de administratie.

Wil je weten hoe ik het aangepakt heb? Lees dan verder 🙂

Tegenwoordig kun je bijna alles digitaal ontvangen; facturen, belastingbrieven, de meterstanden voor je elektra, gas en water… Dus waarom zou ik thuis alles nog op papier bewaren?

Okay, je hebt als particulieren ook een wettelijke bewaartermijn: voor de meeste documenten dus 5 jaar. Maar ik heb alle belastingaangiftes vanaf 2002 nog?! Ja, en alle bijbehorende papieren. Dus de laatste tijd ben ik alle administratie aan het inscannen. Uiteraard kost dat veel werk. Maar een hoop wil ik toch wel graag digitaal bewaren zodat het minder ruimte inneemt in huis.

Hiervoor moet je natuurlijk wel een aantal dingen in ogenschouw nemen.

Allereerst zorgen voor een goede printer/scanner die de documenten kan digitaliseren. Wij hebben een goede scanner waar je het document direct als PDF kunt inscannen en meerdere pagina’s in één document kan opslaan.

Vervolgens moet je wel je digitale bestanden goed opslaan. Een goede structuur op je (externe) harde schijf, zodat je het snel terug kan vinden. Per categorie (Nuon, Rabobank, Hypotheek) heb ik op mijn harde schijf mapjes gemaakt, die weer onder verdeeld zijn in jaren. En daar heb ik vervolgens mijn bestanden opgeslagen.

En wat doe je dan met je papieren versies? Zo maar in de blauwe bak gooien? Dat vond ik uiteindelijk een beetje riskant en dus heb ik een papier versnipperaar van de Hema gekocht. Werkt prima!

 

Advertentie

Ik ben benieuwd naar je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s